Bol u ramenu – uzroci i načini liječenja

Bol u ramenu čest je razlog zbog kojeg mi se pacijenti javljaju, dolaze na preglede, a neki od njih ovisno o indikaciji završe i na operaciji.

Pojavljuje kao posljedica teškog fizičkog posla, ozljeda, pretjeranog i/ili nepravilnog vježbanja, ali i kao posljedica rada na računalu, vožnje i sl., gdje se tegobe javljaju postepeno bez očitog uzroka. Razlozi su zaista razni – no svima im je zajedničko da je neophodan klinički pregled specijaliste ortopeda kako bi se postavila točna dijagnoza tj. otkrio pravi uzrok tegoba i simptoma.

Uz sam klinički pregled, ultrazvuk (UZV) je od izuzetne pomoći u potvrdi dijagnoze. Ujedno je važno da pacijent ponese i pripadajuće slikovne dijagnostičke pretrage poput rendgena (RTG) i magnetske rezonance (MRI) ako ih je ranije obavio.

Najčešći uzroci boli u ramenu su uplate tetiva ili subakrominalne burse, rupture tetiva, osteoartritis zgloba remane, te nestabilno rame (učestalo “iskakanje” ramena). Liječenje nabrojanih uzroka je strogo individualno i prilagođeno svakog pojedinom pacijentu, a može uključivati fizikalnu terapiju, razne vrste infiltracija ili operacijsko liječenje.

U slučaju same operacije ponosno mogu reći kako sam u području kirurgije ramena jedan od najiskusnijih ortopeda u Republici Hrvatskoj i široj regiji. Tomu svjedoče rezultati mojeg rada, uspješnost operacija kao i činjenica da sam čest gost-operater u raznim Europskim gradovima, te da redovito predajem na stručnim kongresima i tečajevima i tako doprinosim edukaciji mlađih kolega.

U redovnoj praksi izvodim sve vrste operacija ramena, otvorene i artroskopske operacije. Ujedno ponovno ističem inovaciju koju smo nedavno postigli u Specijalnoj bolnici Aksis, a to je modifikacija postojeće i prihvaćene operacije stabilizacije ramena po Latarjetu, koju sam u Specijalnoj bolnici Aksis prvi u regiji izveo u artroskopskoj minimalno-invazivnoj tehnici.

Obratite mi se s povjerenjem za sva pitanja povezana s boli u ramenu, kao i svim ostalim eventualnim pitanjima iz domene ortopedije i traumatologije.

dr. Mladen Miškulin

NAPIŠI KOMENTAR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *