Ugradnja umjetnih zglobova (rame, lakat, koljeno, kuk, gležanj)

Dugo je godina ugradnja umjetnih zglobova bila bauk, kontroverzna metoda za koju su se odlučivali samo najiskusniji ili najhrabriji ortopedi… no danas, radi se o standardnim operacija koje uspješno izvodim(o) u svakodnevnoj praksi sa zaista velikim postotkom uspješnosti.

Recimo prva “moderna” operacija zamjene zgloba koljena obavljena je još 1968. godine! Prije toga, početkom 19. stoljeća, učinjena je proteza ramena od ebanovine koja je morala biti maknuta nakon 10-ak dana radi pojave infekcije. Od tada su znatno poboljšani materijali koji se upotrebljavaju za izradu implantata i dizajn proteza sve više oponaša normalnu anatomiju koljena. Oblikovani su i implantati koji mijenjaju samo oštećeni dio zgloba, a operativne tehnike sve su poštednije što omogućava ne samo brz oporavak već i dugovječnost promijenjenog koljena.

Kod nekih je zglobova, kao npr. kod zgloba koljena, moguće učiniti i ugradnju djelomične proteze koljena. Ova se metoda primjenjuje u slučajevima kada je oštećen samo jedan dio koljena, najčešće unutarnji, a rjeđe vanjski dio koljena ili patelofemoralni glob. Pojam „uni“(unikomplementarna) znači da se zamjenjuje samo dio oštećenog zgloba koljena.

Naravno i sve ostale zglobove poput ramena, lakta, kuka i gležnja operiram vrlo uspješno i slučaju indikacije ugrađujem proteze (umjetne zglobove). Sa mnom u timu vrlo zavidne rezultate postižu i kolege dr. Andrej Radić i dr. Ernest Irha, a operacije izvodimo u Specijalnoj bolnici Aksis.

Za uspjeh same operacije presudni su pravilna indikacija, iskustvo i vještina ortopeda, te naravno i izbor samog implantata. Ja u svojem radu primjenjujem samo najbolje i najsigurnije implantate velikih i uglednih proizvođača.

dr. Mladen Miškulin

NAPIŠI KOMENTAR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *