Ozljeda i rekonstrukcija prednjeg križnog ligamenta kod sportaša

Prednji križni ligament (anterior cruciate ligament – ACL) slične je građe kao konop koji veže natkoljenicu i potkoljenicu u zglobu koljena. Koljenu osigurava čvrstoću i stabilnost prilikom svih normalnih dnevnih, sportskih i svih drugih aktivnosti koje izvodimo stojeći. Sastoji se od dva odvojena snopa koji se, svaki u svom dijelu pokreta, napinju i daju otpor iskakanju koljena.

Nažalost, obzirom da su nam koljena svakodnevno podvrgnuta različitim opterećenjima u različitim položajima, ozljede prednjeg ukriženog ligamenta izuzetno su česte. Do pucanja najčešće dolazi kada tijelom krenemo u jednu stranu, a stopalo ostane „ukopano“ u podlogu (slika 1).

Slika 1

Ukoliko imamo „sreće“ doći će do pucanja samo prednje ukrižene sveze, no u protivnom dolazi do teže ozljede kod koje stradavaju i meniskusi i vanjski pobočni ligamenti. Ako pak dozvolimo da ozljeda ostane neliječena, te da se ponavlja, naše koljeno postaje izrazito nestabilno i to ne samo prema naprijed već i prilikom rotacijskih pokreta koji su osnova mnogih sportskih, ali i svih drugih dnevnih aktivnosti. Nerijetko mi pacijenti govore da su se „samo okrenuli“ na poziv prijatelja i da im je koljeno iskočilo. Kasnije saznajem da to nije prva ozljeda koljena već da se je dešavala i prije (slika 2).

Slika 2

Stoga, neophodno je reagirati odmah nakon što se ozljeda dogodila kako bi se mogla postaviti pravilna dijagnoza koja je od struktura koljena ozlijeđena, te se kako bi se postavile smjernice za adekvatno liječenje. Na našim prostorima vlada jedna velika zabluda koja kaže – „jačaj mišiće natkoljenice i tako ćeš stabilizirati koljeno“. To naravno nije točno jer niti jedan mišić, pa i onaj najjači, ne može zamijeniti ligamente koljena. Dakle, jedini pravi način liječenja ozljeda prednje ukrižene sveze je OPERATIVNA REKONSTRUKCIJA PREDNJE URKIRŽENE SVEZE.

Rekonstrukcija prednjeg križnog ligamenta

U Specijalnoj bolnici AKSIS koristimo najmoderniju od minimalno-invazivnih metoda rekonstrukcije prednjeg križnog  ligamenata – tzv. „all inside” tehniku. To znači da se, za razliku od starih tehnika, ne buše veliki i dugački tuneli u natkoljenici i potkoljenici kako bi se provukao novi ligament, već se sve radi „iz zgloba“ odnosno „all inside”. Iz zgloba se postave tuneli dovoljni za prihvat novog ligamenta, te se novi ligament također postavlja iz zgloba, a fiksira se na kraju milimetarskog tunela s dvije male titanske kopčice (slika 3).

Slika 3

Novi ligament se postavlja u anatomski položaj (po anatomiji na mjesto najbliže starom ligamentu), a pravi se samo od jedne tetive iz područja koljena, za razliku od starih tehnika. Na taj način stražja muskulatura natkoljenice i koljena ne oslabljuje se kao nekada. Osim svih ovih prednosti treba napomenuti da je smanjena i mogućnost one najozbiljnije komplikacije svih operativnih zahvata – infekcije (slika 4).

Slika 4

Rekonstrukcija anterolateralnog ligamenta

Nažalost, kod nekih bolesnika dolazi do ponovne rupture rekonstruiranog prednjeg križnog ligamenta (čak i do 15% slučajeva). To je osobito izraženo u sportaša. Kako bi se smanjila mogućnost reruptura postupno smo razvili „dodatak“ osnovnoj rekonstrukciji prednje ukrižene sveze kako bi istu zaštitili i „pojačali“ upravo prilikom rotacijskih kretnji (slika 5).

Slika 5

Stoga, posebno u osoba koje imaju potrebu za povećanom stabilnosti koljena prilikom rotacija, uz osnovnu rekonstrukciju prednje ukrižene sveze obavljamo i rekonstrukciju takozvanog „ANTEROLATERALNOG LIGAMENTA KOLJENA (ALL)“.

Anterolateralni ligament koljena (anterolateral ligamentALL) predstavlja važnu strukturu u stabilizaciji zgloba koljena. Djeluje na ograničavanje prekomjerne unutarnje rotacije potkoljenice u odnosu na natkoljenicu i smanjuje fenomen tzv. pivot-shifta kod koljena s oštećenim prednjim križnim ligamentom. Njegova je anatomija precizno opisana i ligament se nalazi u prednjem i vanjskom dijelu koljena, te teče koso od vanjske izbočine bedrene kosti (lateralni epikondil) prema dolje i naprijed, te se hvata na potkoljenici ispred glavice lisne kosti i izbočine u prednjem dijelu tibije – tako zvani Gerdyjeva tuberkul.

 U Specijalnoj bolnici AKSIS prilikom artroskopske rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta (ACL) „all inside“ tehnikom obavljamo i rekonstrukciju anterolateralnog ligamenta (ALL) kod sportaša, ali i svih drugih pacijenata s naglašenom hiperekstenzijom koljena ili značajnom rotacijskom nestabilnosti. Za rekonstrukciju koristimo drugu tetivu iz neposredne blizine koljena – tetivu m.gracilisa – koja se postavi između dvije gore opisane anatomske strukture koljena (slika 6).

Slika 6

Novije kliničke studije, a i naša iskustva, pokazala su da rekonstrukcija anterolateralnog ligamenta (ALL) ima zaštitni učinak na očuvanje prednjeg križnog ligamenta, odnosno da smanjuje postotak ponovljenih ozljeda.

Naš ortopedski tim u Specijalnoj bolnici AKSIS Vam je na raspolaganju za termin pregleda, konzultacija i savjetovanja u našim ambulantama u Zagrebu i Splitu, te svakako i putem online konzultacija ukoliko to objektivno bude moguće.

dr. Mladen Miškulin
Odjel za ortopediju
Specijalna bolnica AKSIS
telefon: 01/3877-890
email: aksis@aksis.hr

NAPIŠI KOMENTAR

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *